Tülütabaklar "Ölümsüz Kahramanlar" Belgeseli Fragman
Tülütabaklar "Ölümsüz Kahramanlar" Belgeseli Fragman
15 Şubat 2020
Anneler günü geldi malum… Bu belgeselimiz tam bugüne çok şey söylüyor. Anneler…
9 Mayıs 2020

Bir Filmi Yapım Şirketine Senaryomu Nasıl Sunarım?

Tartışma 1: Bir Senaryom Var!

Yeni geleneğimiz; bu yıl itibariyle şirketimize gelen sorulara yönelik tartışma konuları açıyoruz. Görüşlerimizi sizlerle paylaşacağız. Bir senaryon var ve onu hayata geçirmek istiyorsun. Büyük bir ihtimal yönetmen olmak istiyorsun. Bu taleplerinin arzusunu çok iyi anlıyoruz. Sinema tutkusunu yakından tanıyoruz. Bu sebeple tartışma konusunu tetikleyen alt başlık “ Antalya Film Ekibi” ile çalışabilir, filmimi hayata geçirebilir miyim?

Cevap: Hem evet hem hayır.


“Bir Projem Var” demekle başlayabiliriz! Senaryodan öte detaylarına hakim olmak gereklidir. Bütçe konusunda ön görüler, Sinopsis, tretman, yaratıcı metinsel detaylar v.b. Bir de en önemlilerinden bir tanesi uluslararası formatta senaryo metinleri oluşturduğunuzdan emin olun. Bu konuda eksikleriniz olduğunu düşünüyorsanız muhakkak profesyonel destek alın.

En çok bilenen en kötü yöntemi yok ederek başlayalım. Telefon ile senaryo pazarlamacılığı… “Merhaba; benim bir senaryom var. Evet benim de bir çok var ” İkinci eleyeceğimiz en kötü yöntem hiçbir profesyonel karşılığı olmayan; toplu gönderilen mailler… Hemen bundan vazgeçmekte fayda var. Eğer mail yolu ile iletişim kurduğunuz gerçek anlamda bir film şirketi ise, sadece gönderdiğiniz mail aracılığı ile sizinle iletişim kurması beklenemez. Onların hali hazırda çalıştığı bir senaristi muhakkak vardır. Yapımcının beklentilerine karşılık verme noktasında, senaristin yaratıcı dengesini kurma konusunda deneyimli bir isim önceliktir. Kısacası yapımcılar deneyiminlerini bildiği isimlerle yol almak isteyeceklerdir.

Belli bir iletişim sürecini tamamlamadığın hiçbir yapımcı senaryonu okumayacak. Odaklanmanız gereken yapım stratejileriniz denk olduğunu düşündüğünüz yapımcılar ile profesyonel platformlarda “rastlaşmaktadır”.

Bir diğer kötü haber yazılan senaryonun “biricikliği”. Senaristler ilk dönemlerinde hikayelerine aşık olurlar. Bu aşkın arasına kimse girmeyecektir. Sevenleri ayırmayan bir kültürümüz olduğu gerçeğini unutmayalım. Bir senaryonun yaratıcı değerlerinin yanında dramatik bir yapısı olduğunu unutmayalım. Birbirinden ayrılmayacağı konusunda “iddalıyız” “bu yeni” “en farklısı” imajından çıkmakta fayda var.

Profesyonel platformlarda sunumları yapılmış, profesyonel mecralarda tanışık olduğumuz, belirli bir yol kat etmiş senaryolar üzerinde farkındalık olacaktır. Artık hiç kimse senaryosu olan bir kişiden etkilenmiyor. Çünkü tanıştığımız kişilerin %91 inde bu durum var. “İçlerinden müthiş bir hikayesi olan bir eser söylediğimiz yöntemlere uymaması halinde yok mu olacak?” sorusu akla geliyor. Profesyonel tavırlar içinde yürünmediği hiçbir proje başarılı bir sonuca varılmayacağı binlerce kez kanıtlanmıştır.

Endüstriyel anlamda senaryolarınıza karışıklık alamamanızın sebeplerini iyi analiz edilmelidir. Sinema sektörünün dinamiklerini anlamakta fayda var. Bulunduğunuz konum hakkında çıkarımlarda bulunup doğru stratejiler ile yola çıkılmalıdır. Antalya Film Ekibi olarak dış yapım senaryolara cevap veremiyoruz. Sebepleri metnimizin içinde detayları ile var. Ancak bu tutkunuzda yalnız olmadığınızı görmeniz açısından yılda 2 defa film yapım atölyeleri gerçekleştiriyoruz. Filmlerinize profesyonel karşılıklar alabiliyorsunuz. Geleneksel yapım yöntemlerinin dışında alternatif bir üretim yöntemi olarak ürettiğimiz sayısız film içinde sizde yer alabilirsiniz. Amatör ruhunu unutmadan profesyonel yürümek harika sonuçlar doğuracaktır.

#antalyasinemaşehriolacak

Tartışma 2: #antalyasinemaşehriolacak başlığı iddaalı değil mi?
Tartışma 3: Oyuncu Olmak İstiyorum!
Tartışma 4: Senaryo Yazmak İstiyorum?
Tartışma 5: Neden Filmime Para Bulamıyorum?
Tartışma 6: Antalya Film Ekibi Nedir Ne değildir?

Antalya Film Ekibi